החודש אנחנו מציינים 100 שנה להקמתו של אחד המפעלים החשובים והגדולים בארצינו- טיפת חלב!
מרכז טיפת חלב הראשון הוקם ביוני 1921 ברובע היהודי בירושלים, וכמובן שהיו שותפות לו נשים רבות.
סבתא שלי, שרה, לבית עטיה נולדה בירושלים ב1925. כך שאני חייב את חיי לנשים הגדולות שמאחורי טיפת חלב. עד היום אני הולך לשם עם בניי כדי לקבל חיסונים ושיגידו לי שהילד שלי באחוזון 33 🙂
אז כדי לציין את החודש בצורה ראויה הנה לכן ולכם שלושה סיפורים על שלוש נשים ענקיות ומופלאות שהצילו אלפי תינוקות ואימהות.
הנרייטה סאלד
הראש שמאחורי טיפת חלב.
ב1918, לאחר מלחמת העולם הראשונה, מצב התמותה בירושלים היה מחריד- תמותה של למעלה מ10%. אחוזי התמותה הגבוהים ביותר היו בקרב תינוקות, שרובם לא שרדו את שנת חייהם הראשונה.
הנרייטה סאלד הציבה לעצמה למטרה להפוך את הסטטיסטיקה הזו, בשורה של מעשים- הקמת בי"ס לאחיות בירושלים, משלחת רופאים וצוותי רפואה מהמערב ולימים גם הקמת בתי החולים הדסה.
סאלד בעצמה מטעם הסתדרות נשים עבריות הקימה בפועל את המרכזים הראשונים של טיפת חלב בישראל.
לימים היא גם הייתה חברה בוועד הלאומי (הוועד הלאומי הייתה הממשלה של המדינה שבדרך, הנרייטה סאלד הייתה האישה היחידה שם), ואחראית על תיק הרפואה.

ברטה לנדסמן
הייתה האחות הראשית של רשת טיפת חלב בישראל. היא דגלה יותר מכל ברפואה מונעת- הדרכה לאמהות על היגיינה ובריאות הילד. זה היה ממש לא קל. מביא לכם קטע שנכתב ע"י אחות טיפת חלב בטבריה ב1924:
"השמועות אודות תעלולי האחות היו עוברות מפה לאוזן: 'היא' אומרת לפתוח חלון. 'היא' אומרת להוריד שכבת הלכלוך מהראש- אצל ההמון נחשבת קליפה זו למזון המוח., בייחוד בין העדות הספרדיות והמוסלמניות. 'היא' רוחצת ילד בין שבועיים. ומה שהיה בלתי מתקבל על היגיון האם היה שצריך להניק את הילד בכל שלוש שעות. להרגיל את האם לשקול את הילד לא היה קל. האמונה בעין הרע הייתה בעוכרינו, ולהן יש פסוק מפורש: 'כל מה שנמדד ונשקל אין ברכת ה' שורה עליו".

ד"ר הלנה כגן
הייתה הרופאה הראשונה של טיפת חלב. היא עשתה זאת לגמרי בהתנדבות.
רבות מאימהות ירושלים שלא יכלו להניק נזקקו לחלב אחר. רובן השתמשו בחלב עיזים (שלא היה טוב וגרם למחלות ומוות של תינוקות) כי היה זול יותר מחלב פרה, שהיה זמין פחות במרחב ירושלים לפני 100 שנה.
הלנה כגן קנתה מכספה פרה, שהייתה בחדר של טיפת חלב בירושלים, אותה חלבו המתנדבות. כל אם שהגיעה לטיפת חלב קיבלה חלב פרה בחינם.
בתמונה אתם יכולים לראות את השליח של 'וולט', שמסתובב ברחובות העתיקה ומחלק חלב פרה לנשות ירושלים, אי שם ב1921.
ד"ר הלנה כגן תהיה הרופאה האישה הראשונה בארץ ישראל, מייסדת רפואת הילדים בישראל וגם יקירת העיר ירושלים.


תמונות:
החלבן וברטה לנדסמן מתוך הארכיון הציוני המרכזי.
הלנה כגן מתוך קרן כגן
הנרייטה סאלד מתוך הקק"ל, דיוקן שבוצע ע"י אלכסנדר גנן
תמונת השער מתוך איגוד האינטרנט הישראלי (צולמה ב1950- 1952)